İletişim: phototechaksoy@yahoo.com

21 Mayıs 2023 Pazar

Mum Yakma Geleneği

Mum yakma adeti ateşe tapan kültürlere kadar dayanıyor. Eski çağlarda ölenlere mum yakma, bir çeşit kurban sayılıyordu. Paganizm (Putperestlik) dönemine ait bu adeti Finikeliler, Romalılar ve Helenler de kullanmıştı. Daha sonra Hristiyanlığa geçen bu toplumlar, bu adetlerinden vazgeçmemiş. Hristiyan Din adamları tarafından reddedilmek yerine Hristiyanlığa sokulan bu putperest adeti , zamanla dini törenlere kadar girmiştir. Tek Hak din olan  İslamiyet’te ise cami duvarına, kabir taşına, mezar taşına, mum yakılır diye bir kural yok.Bu uygulama batıl bir inanç olarak kabul ediliyor.Günümüz Hristiyan ayinlerinde yaygın bir şekilde kullanılan “mum yakma” adeti, Fransa, Rusya ve Yunanistan’da oldukça yaygın. Türkler ise bu adeti Mecusilerden ve Hıristiyanlardan öğrenmiştir. Bu geleneğe göre mezar taşına mum yakan kişi, mezardaki ölüyle kendisini bütünleşmiş, ondan bir parça olmuş gibi kabul ediyor. Buna dair ortodoks geleneklerinde mum yakma başlığını arayarak kendi gözlerinle durumu görebilirsin
Peygamber Efendimiz (SAV) diyor ki:
"Her kim bir topluma benzemeye çalışırsa, o benzemeye çalıştığı toplumdandır." (Ebu Davud, Feyzu'l-Kadir, Hadis No: 8593)
Burda maksat Müslümanın müslüman olmayana itikadda(imanda ve inanışta), amelde(hal ve hareketlerinde), giyimde, kuşamda, ahlâkta, örfte benzememesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Verification: 299031c2375c79d4