Şehid Filistinli Devlet ve Dava Adamı.
Hayatı
1963'te Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi 1948 de İsrailin Müslümanlara Avrupalı Emperyalistlerin desteğiyle saldırdı ğu savaşı sırasında Askalan şehri İşgalci gasıp İsrailce işgal edilince mülteci durumuna düşmüştü. 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu.1989'da I. İntifada'ya şerefle katıldı ve işgal güçlerince Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle esir alındı. 1992'de serbest bırakıldıktan sonra, İsrail işgal güçleri tarafından diğer İslami Cihad ve Hamas üyesi 415 kişilik şerefli grubun arasına katılıp, Güney Lübnan'a sürgüne gönderildi.Ertesi yıl Gazze'ye geri döndü.
Devlet Adamlığı
1999'dan 2004'e kadar, Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. Aralık 2005'te yapılan ve 25 Ocak 2006'da tekrarlanan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde bulunmasından dolayı listenin en başında yer aldı. Hamas'ın 132 sandalyeden 74'ünü alarak kazandığı seçimler sonucunda Haniye, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı. Seçimleri kaybeden İsrail işbirlikçisi Mahmut Abbas'ın koltuktan ve yönetimden ayrılmaması sonucu Hamas ile El Fetih arasında çatışmalar başladı. 19 Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları sırasında konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtuldu. Mayıs 2007'de İsrail'in evine karşı düzenlediği füze saldırısını da Allah'ın yardımıyla atlattı.
AİLESİ
Haniye'nin oğulları ve torunları Ramazan Bayramı'nın birinci günü Eş-Şati Mülteci Kampı yakınlarında İsrail güçlerinin hedefi oldu; içinde Haniye ailesinin bulunduğu araç bombalandı.
Saldırıda Haniye'nin 3 oğlu; Emir, Hazım ve Muhammed ile 4 torunu şehit oldu. İsmail Haniye, bu büyük acıyı metanetle karşıladı.
Haniye, "Çocuklarım Gazze'yi terk etmedi, tüm halkımız gibi evlatlarım da kanı ile bedel ödedi." dedi, İsrail'in Filistinlilerin direnişini asla kıramayacağı mesajını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu saldırının ardından İsmail Haniye’yi telefonla arayarak başsağlığı dilemişti.
Haniye'nin kız kardeşi Zehra da Eş-Şati Mülteci Kampı'ndaydı. İsrail, 25 Haziran'da da onun bulunduğu evi vurdu. Saldırıda Zehra Abdusselam Haniye şehit oldu.
ŞEHADETİ
Haniye, İran'da seçimleri kazanan Mesud Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katılmak üzere Tahran'a geldi ve törende bulundu. Törenden sonra Tahran'ın kuzeyinde bulunan Devrim Muhafızları'na ait askeri lojmana gitti. 31 Temmuz 2024'ün ilk saatlerinde lojmana irana komşu iki ülkeden birinden kalkan İsrail işgal güçlerine ait bir F35 uçağından tarafından yapılan saldırı sonucu şehit edildi.
Oğlu Abdusselam Heniyye şunları kaydetti:
"Onun kanı ne halkımızın kanından ne de bir annenin şehit oğlu için döktüğü gözyaşından daha kıymetlidir. Babam çocukluğundan beri direnişin, devrimin, mücadelenin yolunu tuttuğu için gece gündüz şehitlik peşindeydi."
Babasının çok sayıda suikast girişimine maruz kaldığını ancak bunlardan kurtulduğunu hatırlatan Abdusselam, babasının hayatının, cihat ve direniş yolunda çalışmakla geçtiğini aktardı.
Allah şehadetini kabul etsin , makamı ali olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder