1.
Beşer,şaşar insanlar arasında meşhur sözlerdendir. İnsanoğlu,elbette hata yapacaktır.Ancak, bu hal hata işlemeyi alışkanlık haline getirmekle karıştırılmamalıdır.
Hata ile bilerek isteyerek yapılan yanlış hareket birbirinden oldukça farklıdır.
İlkinde farkında olmadan veya bir anlık boşa düşmekten meydana gelen bir davranış varken ikincisinde bu hatalı hareketi yapmak için fırsat kollamak ve elinde imkan oldukça onu sürekli olarak yapmak vardır.
Yaptıklarıma asla pişman değilim, fırsatım olursa tekrar yaparım diyorsan o yanlıştan daha büyük ve ağır bir yanlış üstü yanlış içindesin demektir.
2.
Yapılan her bir hata insan kalbinin bir beyaz yaprak olarak sembolleştirirsek oraya bir siyah nokta konmuş gibi iz bırakır. Bu hatalar arttıkça siyah noktalar artar. Sonuçta kalp simsiyah hale gelir ve beyaz olan hiçbirşeyi kabul etmemeğe başlar. İşte bu hal, kalbin mühürlenmesi dediğimiz noktadır. Bu hale gelen kişi doğruluk,iyilik,hak ve hakikat namına hiçbirşeyi kabul etmemeye başlar.Adeta kötülüğe yeminli biri olmak aşağılık haline düşer.
3.
Hayatı boyunca yanlış yapmamış tamamen masum insan yoktur. İnsanlığın en hatasızı olan peygamberler dahi küçük hatalar demek olan zelleyi yapabilmişlerse diğer insanların halini daha insafla değerlendirmemiz gerekir.
İnsanların tek tek hatasız hale gelmesi veya olması gibi bir durum olmadığı gibi hatasız ve kusursuz toplum da yoktur. Her insan kötülük yapabileceği gibi her toplumda da kesinlikle kötülük peşinde olan insanlarda olacak ve bulunacaktır.
Bir insanı bir hata yaptı diye hemen kötü insanlar kategorisine atmamalıyız.
İnsanları hatada süreklilik yapmıyorsa hatasıyla kabul etmeliyiz.O hatasını düzeltmekte kendisine yardımcı olmalıyız.
4.Hata yapan hemen ardından tövbe etmeli ve bu kötülüğü bir daha yapmamaya karar vermelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder